5 érv a kókuszzsír mellett, ha te is elbizonytalanodtál 1. **Egészséges zsírok forrása**: A kókuszzsír tele van közepes láncú zsírsavakkal, amelyek gyorsan energiává alakulnak át a szervezetben. Ezért ideális választás lehet azok számára, akik aktív élet

Az utóbbi években egyre többször merül fel a kérdés, hogy valóban olyan egészséges-e, mint hitték? A kókuszzsír egy ideig szuperélelmiszerként hódított, mostanában viszont megnőtt azok száma, akik óvatosságra intenek a használatával kapcsolatban. De valóban ki kellene iktatnunk az étrendünkből? A válasz nem egyértelmű, ugyanis számos olyan előnye van, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni.
A kókuszzsír (vagy más néven kókuszolaj) a kókusz húsából készül, és sajátos tulajdonságai miatt a konyhán túl is népszerű. Szoba-hőmérsékleten szilárd, hő hatására gyorsan olvad, így alkalmas sütéshez, főzéshez, de a szépségápolásban is gyakran használják. A dietetikusok és kutatók ma már óvatosságra intenek a túlzott fogyasztással kapcsolatban - főleg a magas telített zsírsavtartalma miatt -, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne tudatosan és mértékkel beépíteni az étrendbe. Lássuk, hogy miért lehet hasznunkra!
A kókuszzsír egyik legnagyobb előnye, hogy magas a füstpontja - különösen a finomított változaté. Ez azt jelenti, hogy 200 °C fölé is hevíthető anélkül, hogy káros anyagokat bocsátana ki. Ezért kiváló választás sütéshez, pirításhoz, rántott ételekhez is. A szűz (vagyis hidegen sajtolt) verzió füstpontja valamivel alacsonyabb, így inkább közepes hőfokon használd.
A szűz kókuszzsír sokak kedvenc testápolója, de nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is jótékony hatással van a bőr egészségére. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően segíthet a bőr problémáinak enyhítésében. Ezen kívül bővelkedik E-vitaminban, amely védelmet nyújt a szabad gyökök káros hatásai ellen. Bár nem csodaszer, mégis értékes része lehet egy tudatos, bőrtápláló étrendnek, amely elősegíti a bőr ragyogását és egészségét.
A kókuszzsír különleges tulajdonságainak köszönhetően gazdag MCT-zsírsavakban (közepes láncú trigliceridek), amelyeket a szervezet rendkívül hatékonyan képes feldolgozni. Ezek a zsírsavak gyors üzemanyagforrást biztosítanak, ezért nem meglepő, hogy sportolók körében népszerű választás, sőt, még csecsemőtápszerek összetevői között is fellelhetők.
Egyes kutatások szerint a kókuszzsír pozitív hatással lehet az agyra, különösen idősebb korban. A benne lévő MCT-k ugyanis alternatív energiaforrást biztosíthatnak az agysejtek számára. Egyes vizsgálatok Alzheimer-kóros pácienseknél is javuló kognitív funkciókat tapasztaltak a kókuszzsírt is tartalmazó étrend mellett - igaz, még további kutatásokra van szükség a végleges megállapításokhoz.
Bár a kókuszzsír önmagában nem fogyaszt, segíthet a jóllakottság érzésének fenntartásában, ami csökkentheti a nassolási kényszert. Emellett gyors energiaforrásként nem feltétlenül raktározódik el zsírrá. Fontos viszont: mivel 100%-ban zsír, és grammonként 9 kalóriát tartalmaz, érdemes belőle mértékkel fogyasztani - különösen fogyókúra esetén.