Ahol a hamburger ízvilágát a tudomány találkozik: így táplálkoznak a világ legkiválóbb sportolói.
A múlt hétvégén, még a csöpögős, esős idő ellenére is sok kerékpáros gyűlt össze a budapesti Grinta Bike & Café teraszán, hogy felfedezze a kerékpársport egyik legsikeresebb csapatának titkos receptjeit a táplálkozásról. A Visma Lease a Bike, korábbi nevén Jumbo-Visma, két kiemelkedő szakértője, Karin Lambrechtse, a csapat teljesítmény-dietetikusa, és Remco Henkes séf, izgalmas előadással és személyes tapasztalataikkal gazdagították a rendezvényt. A résztvevők ízelítőt kaptak a modern sporttáplálkozás rejtelmeiből, és betekintést nyerhettek abba, hogyan táplálják a profik a teljesítményüket.
A Valter Attila által megálmodott Grinta Bike & Cafe nem csupán egy átlagos kerékpáros kávézó; ez a hely a kerékpáros közösség szívében dobog. Ahogy belépünk, a jobb oldalon egy hangulatos kávézó vár ránk, míg balra a bolt és a szerviz fogadja a látogatókat. Az évek során ez a tér igazi kerékpáros szubkultúra központjává vált, ahol a bringások találkoznak, tapasztalatokat osztanak meg és barátságokat kötnek. A csapat rendszeresen szervez workshopokat és különféle rendezvényeket, hogy még inkább támogassa a kerékpározás iránti szenvedélyt és közösségi élményt nyújtson a helyi bringásoknak.
A Grinta most egy igazán különleges eseményt szervezett: a Visma Lease a Bike keretein belül a két táplálkozási szakértő, Karin Lambrechtse és Remco Henkes "from plan to plate" (tervtől a tálalásig) címmel tartott izgalmas, interaktív előadást. Az esemény elején Karin egy ínycsiklandó kóstolóval lepte meg a résztvevőket, bemutatva a versenyzők által használt táplálék-kiegészítőket és energiaszeleteket, amelyek elengedhetetlenek a teljesítmény fokozásához a versenyek során.
Valter jelenleg egy magaslati edzőtáborban készül, így sajnos személyesen nem tudott részt venni az eseményen, de videóüzenetben üdvözölte a résztvevőket. A magyar bajnok kerékpáros március elején Franciaországban indítja el a szezont, ahol két egynapos, dombos klasszikus verseny vár rá. Érdekesség, hogy ezt az eseményt még a Grinta megalakulása előtt álmodta meg.
Az előadás egy izgalmas történelmi utazással indult: az első energiaszelet 1960-ban lépett színre, noha már korábban is akadtak olyanok, akik tudatosan odafigyeltek az étkezés, az energia és a szénhidrátok szerepére. Érdekes, hogy míg ma már szinte elképzelhetetlen, évtizedekkel ezelőtt néhány kerékpáros még a tekerés közben is cigarettázott.
Karin és Remco érintette a szakaszok előtti snackek jelentőségét, a kísérőautók felszereltségét, ellátmányát, a napi kalóriabevitel megoszlását, az alapvető táplálkozási elveket és a regeneráció fontosságát is.
Megkóstoltuk a Visma különleges meggylevét, amelyet a regenerálódás érdekében fogyasztanak Valter Attiláék. Ez a mélyvörös ital tele van antioxidánsokkal, amelyek támogatják az izomgyógyulást, míg a benne található melatonin segít az alvás minőségének javításában. Az íze kellemes, de édesnek egyáltalán nem mondható. A 26 éves kerékpáros javaslatára kipróbáltuk a ketontartalmú italt is, ami olyan élményt nyújtott, mintha alkoholmentes pálinkát kortyoltunk volna: savanykás és édes ízharmóniája gyümölcsös fanyarsággal párosult. A nitrát shotok pedig hozzájárulnak az oxigén hatékonyabb szállításához az izmokban, így segítve a teljesítmény növelését.
Karin Lambrechtse 2018 végén csatlakozott a csapathoz, amikor még csak formálódott az új táplálkozási filozófia. "Amikor csatlakoztam, a csapat 80 fős volt, most 250-en vagyunk" - emlékszik vissza. Karin korábban BMX-esekkel, úszókkal és táncosokkal is dolgozott dietetikusként. A főzés eredetileg hobbi volt számára, de felismerte: "Dietetikusként adhatsz egy tervet, de aztán a sportoló hazamegy vele és neki kell főznie. Én szerettem volna főzni a sportolóknak, hogy tényleg tudják, hogyan fordítsák át a tervet a tányérra."
Remco Henkes 2022 januárjában kezdett, majd áprilisban lett állandó tag. Korábban egy Michelin-csillagos étteremben dolgozott, ahol találkozott Karinnal egy közös projekt során. "Viccelődtünk, hogy séfekre van szükségünk a csapatban" - meséli Karin. "Mondtam neki, hogy van egy szabad pozíciónk, és ha szeretne csatlakozni... Aztán így is tett."
A csapat 2018 óta kiemelt figyelmet fordít a táplálkozástudományra, és ennek eredményeként 2023-ban minden Grand Tourt megnyert a Visma. A sikerhez vezető út egyik alapköve a precíz tervezés és gondos kivitelezés. A csapat a nagyobb versenyekre több főzőkamionnal, teljesítmény-dietetikussal és séffel érkezik, a kerékpárosokat pedig éjjel-nappal támogatják az év minden napján. A Visma stábja egy háromhetes verseny során 40 főből áll, ami azt jelenti, hogy egy-egy bringást öt szakember segít, hogy végül közösen érjék el a csúcsot.
Karin és Remco elárulta, hogy a Visma főzőkamionjában két sütő, mosogatógép, mosogató, fagyasztó, egy nagy professzionális hűtő, konyhai robotgép, bőséges tárolóhely kapott helyet, illetve egy gáztűzhely - az elektromos áram korlátai miatt.
Karin elmondja: "A versenyzők általában nem lépnek be a konyhába, csupán néha beugranak egy gyors csevejre, de összességében ez a séfek birodalma."
A modern profi kerékpározás világában a táplálkozás kulcsszerepet játszik, és elengedhetetlen a teljesítmény optimalizálásához. Íme néhány megdöbbentő információ, amely rávilágít ennek a témának a fontosságára:
Aki azt gondolná, hogy egyszerű a séfek élete, annak bizony nincs igaza. Egy Grand Tour során a szakemberek napja reggel 7-kor kezdődik, és gyakran este 11-ig tart:
"A legnagyobb kihívás néha az, hogy találjunk időt egy kis szünetre" - mondja Karin. "Mindannyian olyan emberek vagyunk, akik mindent nagyon jól és precízen akarnak csinálni, de fontos néha fél órára elsétálni a hotel körül, relaxálni egy kicsit."
A csapat 2018 óta kiemelt figyelmet fordít a digitális innovációkra, amelyek segítségével új perspektívákat nyit a táplálkozás tervezésében. A saját fejlesztésű applikációjuk, a Food Coach, valódi áttörést hozott ezen a területen. Az AI-alapú rendszer a felhasználók egyedi igényeit és preferenciáit figyelembe véve alakítja ki a személyre szabott étrendi ajánlásokat.
"Az alkalmazás néha frissül verseny közben is" - magyarázza Karin. "De mivel jól ismerjük a rendszert, azonnal látjuk, ha valami nem stimmel. Fontos az emberi felügyelet, nem bízunk mindent az AI-ra."
A csapatnak rendkívül rugalmasnak kell lennie, amikor a különböző ételallergiákat és étkezési preferenciákat kezelik. "Jelenleg egy vegetáriánus, egy gluténérzékeny, egy mogyoróallergiás és egy laktózérzékeny versenyzőnk van" - mondja Remco. "Ha mindannyian részt vesznek ugyanazon a versenyen, az extra figyelmet és gondosságot követel meg tőlünk."
A csapat gondosan vizsgálja meg a versenyzők állapotát, mielőtt egyedi étrendet készítene számukra. "Gyakran halljuk, hogy a sportolók érzékenységről beszélnek, de elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azzal, vajon valóban intoleranciáról van-e szó, vagy csupán az edzés intenzitása befolyásolja az emésztést" - világít rá Karin.
A tudományos megalapozottság mellett a gasztronómiai élvezetek is fontos szerepet játszanak. Jonas Vingegaard számára különösen kedves étel a csirkés kebab. A Grand Tour utolsó előtti napján pedig egy különleges hagyomány érvényesül: a versenyzők szabadon választhatják meg, hogy mit fogyasztanak, a szaftos sült oldalastól kezdve egészen a hűsítő fagylaltig.
"Pizza és hamburger is van az étlapon, de ezeket is okosan készítjük" - árulja el Remco. "A hamburgerben például rizspuffancs és ketchup is van, valamint 40 százalék zöldség. Egy 150 grammos húspogácsának tűnik, de valójában csak 50 gramm hús van benne. Fűszerekkel és ízesítéssel érjük el, hogy mégis ugyanolyan finom legyen."
Hozzátette, a hegyimenő, kétszeres Tour-győztes Vingegaard 57 kilogramm, az all-rounder Wout van Aert pedig 77. Nekik természetesen más mennyiségben és sokszor mást is kell enniük. Karin elmondta, egy háromhetes verseny előtt négy-hat héttel kezdik el a tervezést a séfek, hiszen figyelembe kell venniük a logisztikát, a speciális igényeket, és egyeztetniük kell a szállodákkal is.
"Sokszor jobban ismerjük egymást, mint néhány barátunkat" - mondja Karin. "Ha végigcsinálsz egy teljes Tour de France-t valakivel, lesznek pillanatok, amikor nagyon fáradt vagy. Ilyenkor igazán megismered a másikat stresszes helyzetekben is."
A séfek évente átlagosan 200 napot töltenek a csapattal:
A csapatunk folyamatosan növekszik és fejlődik. 2025-ben külön séfcsapatot alakítunk ki a Visma női csapata számára, mivel a női versenyzők táplálkozási igényei sok szempontból eltérnek a férfiakétól.
„Nem vagyok benne biztos, hogy mi vagyunk a legjobbak” – mondja alázatosan Karin. „Csak más megközelítést alkalmazunk, mint a többi csapat. Van egy saját filozófiánk, és mélyen bízunk abban, amit csinálunk, valamint abban, ahogyan dolgozunk.”
Az előadáson olyan gyakorlati tippeket is megosztottak, mint például:
Az esemény zárásaként egyértelművé vált, hogy a mai kerékpársportban a siker titka a tudományos alapokon nyugvó, egyénre szabott táplálkozás. Ezt a célt egy elhivatott csapat valósítja meg, akik a #winningtogether szellemében, minden egyes nap közösen küzdenek a kiválóságért.
A rendezvény végén a résztvevők egy különleges élményben részesültek: megkóstolhatták Valter Attila ínycsiklandó tonhalas bowlját. Ez az étel 13 gondosan válogatott hozzávalóból készül, mindössze 30 perc alatt, és 585 kalória tápanyagot rejt magában.