Riasztó a helyzet! A németek sörfogyasztása folyamatosan csökken, ami aggasztó trendet mutat.


A német sörértékesítés történetében 1993 óta először fordult elő, hogy egy félév alatt a forgalom 4 milliárd liter alá csökkent. Érdemes megjegyezni, hogy ezek a statisztikák nem veszik figyelembe az alkoholmentes söröket és a malátaitalokat, továbbá az EU-n kívülről érkező söröket sem.

A belföldi értékesítések a teljes forgalom több mint 80 százalékát képviselik, és itt 6,1 százalékos visszaesést tapasztaltunk. Eközben az export terén is kedvezőtlen tendencia figyelhető meg, hiszen az 7,1 százalékkal csökkent.

A német sörgyárak és sörraktárak történetében csupán a koronavírus-járvány kezdetén, 2020 első felében, valamint 2023 második felében tapasztaltak hasonló mértékű visszaesést. Az előző év azonos időszakához viszonyítva a csökkenés 6,6 százalékot ért el, ami 4,3 milliárd liter sör termelésének csökkenését jelentette. Ezzel szemben 2023 második felében a csökkenés 6,2 százalékra rúgott, ami 4,2 milliárd liter sörre vonatkozik.

A mostani visszaesést a német társadalom elöregedésével, az egészségtudatos életmód előretörésével és a fiatalok változó fogyasztási szokásaival magyarázzák. Az alkoholmentes sörök értékesítése nő, a termelés tíz év alatt majdnem megduplázódott, és már a piac 9 százalékát teszi ki.

A vendéglátóiparban az alkoholmentes sörök részesedése még figyelemre méltóbb, elérve a 12,3 százalékot. Különösen Rajna-Pfalz tartományban és a Saar-vidéken a sörfogyasztás során szinte minden negyedik eladott üveg alkoholmentes változat.

Iparági vezetők arra figyelmeztetnek, hogy az alkoholmentes sörök csak részben enyhítik a veszteségeket, és ebben a szegmensben is egyre élesebb a verseny. A Német Sörfőző Szövetség rámutatott arra, hogy az energia-, alapanyag- és bérköltségek drasztikus emelkednek, amit tetéz a gyenge fogyasztói hangulat és a vendéglátás válsága.

A gyártási költségek üteme sokkal gyorsabb növekedést mutat, mint a nagykereskedelmi árak, ami miatt számos sörfőzde egyre inkább csökkenő nyereséggel és befektetési problémákkal néz szembe. Az elmúlt öt év során közel száz kisméretű és közepes sörfőzde zárta be kapuit, miközben a nagyobb vállalatok is megszüntették népszerű főzdéik működését. A piac jelenleg is túlkapacitással küzd, amely jelentős tárgyalási előnyt biztosít az élelmiszerkereskedelem számára.

Szakértők szerint 2026-ig még nem várható javulás, a főzdéket továbbra is költségnyomás fenyegeti - számolt be róla az MTI.

Related posts