Ezzel az étrenddel mérsékelheted a mellrák kialakulásának esélyeit - Házipatika

A szakemberek 31 kutatás eredményeit vizsgálták meg és elemezték ki. Végül arra jutottak, hogy a mediterrán étrendet követők esetében 13 százalékkal alacsonyabb a mellrák kialakulásának esélye, különösen a posztmenopauzás nők körében.
"Földrajzilag Ázsiában volt a legerősebb a védőhatás, Európában közepes, Amerikában pedig még gyengébb. Premenopauzás nőknél az étrend pozitív hatása jóval kisebb volt" - részletezték a bejegyzésben. Az összefüggést a mediterrán étrend gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásával, valamint a hormonális tényezőkkel magyarázzák.
Ahogy azt már korábbi írásunkban is említettük, a Földközi-tenger partvidékén honos országokból származó élelmiszerekre épülő mediterrán étrend a világ egyik legkedvezőbb hatású diétájaként ismert. A 2024-es amerikai Brigham and Women's Hospital kutatása ráadásul megállapította, hogy a mediterrán diétát követő nők esetében a szív- és érrendszeri problémák, valamint a daganatos megbetegedések következtében bekövetkező halálozás kockázata körülbelül 23 százalékkal alacsonyabb.
A gyümölcsök, zöldségek, diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek gazdag választéka valóban kiváló alapot nyújt az egészségesebb és hosszabb élet felé vezető úton. Ebből az inspirációból indult ki dr. Valter Longo, az olasz-amerikai biogerontológus és sejtbiológus, amikor megalkotta a longevity-diétát. Ha érdekel, hogy miként építheted be ezt az életmódbeli megközelítést a mindennapjaidba, itt bővebben olvashatsz róla.