Természetes alternatívák gyógyszerek helyett: 7 tipp az ételek jótékony hatásairól - Szakértői útmutató a Házipatikától A modern élet kihívásai sokszor arra ösztönzik az embereket, hogy orvosságokhoz nyúljanak, ám a természetes ételek is rendkívül hatéko

A világ minden táján egyre nagyobb figyelem irányul a testsúlycsökkentést segítő gyógyszerekre. Ugyanakkor számos tápanyag és étrendi megközelítés létezik, amelyek természetes módon képesek leutánozni ezen készítmények hatásait.
Ahogy már korábban említettük, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére kifejlesztett gyógyszercsoport nemcsak a vércukorszint normalizálásában, hanem a fogyási folyamatokban is jelentős szerepet játszhat. Ezek a GLP-1-receptor-agonisták a glukagonszerű peptid-1 (GLP-1) nevű tápcsatornai hormon hatását utánozzák. E hormon nemcsak az inzulintermelést serkenti, hanem csökkenti az étvágyat és fokozza a teltségérzetet a központi idegrendszer szintjén, továbbá lassítja a gyomor kiürülését is. Ennek köszönhetően ezek a gyógyszerek kiváló kiegészítést nyújthatnak az életmódváltás során, segítve a fogyási célok elérését. Magyarországon már elérhetők ilyen célra a liraglutid és tirzepatid hatóanyagú készítmények.
A legfrissebb felmérések szerint a túlsúllyal küzdők körében sokan még mindig a gyógyszermentes megoldásokat részesítik előnyben a súlycsökkentés érdekében. Mary J. Scourboutakos, kanadai családorvos és táplálkozási szakértő, a The Conversation oldalán megjelent írásában hangsúlyozza, hogy a gyógyszeres és a természetes megközelítések együttes alkalmazására is van lehetőség. Scourboutakos rámutat, hogy bizonyos ételek és étrendi szokások képesek természetes módon utánozni a fogyást segítő gyógyszerek hatásait. A szakértő kifejti, hogy a rostok, a különféle zsírsavak, valamint az étkezések időzítése és a falatok alapos megrágása mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy fokozódjon egy olyan hormon termelődése, amely kulcsszerepet játszik a GLP-1-receptor-agonisták működésében is.
Scourboutakos munkásságában különösen hangsúlyozza a rostok fontosságát, hiszen ezek tápanyagként jelentős mértékben hozzájárulnak a GLP-1 hormon termelésének fokozódásához. Amikor a bélflóra baktériumai nekilátnak az emészthetetlen rostok lebontásának, olyan rövid láncú zsírsavak keletkeznek, amelyek serkentik a GLP-1 kiválasztását. Nem meglepő tehát, hogy a gazdag rosttartalmú étrend számos kutatás alapján szoros kapcsolatot mutat a hatékony súlycsökkentéssel, sőt, bizonyos esetekben a kalóriabevitel jelentős csökkentése nélkül is elősegíti a felesleges kilók leadását. A hüvelyesek, különböző zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és diófélék általában kiváló rostforrásoknak számítanak.
Említést érdemelnek az egyszeresen telített zsírsavak is, amelyek szintén képesek serkenteni a GLP-1 termelődését. Korábbi kísérletekből ismert például, hogy az olívaolajjal megkent kenyér fogyasztása nagyobb mértékű emelkedést idéz elő a hormon szintjében, mint a vajjal megkent kenyéré. Ezzel együtt bármilyen zsiradék (legyen az akár vaj vagy sajt) előnyösebb feltétként e téren, mintha magában ennénk kenyeret. Olyan kutatási eredmények is születtek, amelyek alapján a reggeli szendvicshez érdemes avokádót is fogyasztani, de a rostokban és zsírsavakban gazdag diófélék kapcsán, mint a pisztácia, ugyancsak igazolták, hogy fokozzák a GLP-1 hormon szintjét.
A táplálkozás során az élelmiszerek és tápanyagok mellett számos egyéb tényező is jelentős hatással van a teltségérzetet szabályozó hormonok termelődésére a bélrendszerben. Kutatások alapján kiderült, hogy az étkezések során a bevitt ételek sorrendje kulcsfontosságú lehet. Hasznos lehet például először fehérjében gazdag ételeket vagy zöldségeket fogyasztani, mielőtt a szénhidrátokhoz nyúlnánk - magyarázza Scourboutakos. Emellett az étkezések időpontja is döntő jelentőségű, mivel a GLP-1 hormon szintje a nap ritmusát követi. Ugyanazt az ételt reggel 8 órakor elfogyasztva például intenzívebb hormonális válaszreakciót válthat ki, mint ha az étkezés délután 5-kor történne. Ebből adódóan a klasszikus bölcsesség, miszerint „reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus”, továbbra is megállja a helyét a fogyókúra világában.
Nem mindegy az sem, hogy milyen tempóban eszünk. Ugyanaz a jégkrém is számottevően nagyobb emelkedést okoz a GLP-1 szintjében, ha 30 perc alatt nyalogatjuk el, mintha 5 perc alatt behabzsolnánk. Szintén fontos szerep jut a rágásnak: egy japán kísérlet tavaly bemutatott eredményei szerint előnyösebben hat a hormonszint alakulására egy tál káposzta elfogyasztása, mint ugyanakkora mennyiségű káposztapüré bevitele - utóbbit ugye nem igazán nem kell megrágni nyelés előtt.
Bár a GLP-1 hormon jótékony hatásait étrendi módosításokkal is kiaknázhatjuk a testsúly szabályozása érdekében, Scourboutakos szerint a gyógyszeres megoldások sokkal eredményesebbek. Egy 2020-ban publikált olasz kutatás során a tudósok figyelemmel kísérték a GLP-1 szintjét a résztvevők vérében. A mediterrán étrendet követők esetében a legmagasabb mért érték 59 pikogramm/milliliter volt. Ezzel szemben a legkisebb dózisú gyógyszeres kezelés során a kutatók már 65 nanogramm/milliliteres csúcsértéket regisztráltak. Érdemes kiemelni, hogy a nanogramm a pikogramm ezerszerese! Ezért a gyógyszeres megoldásokkal szó szerint ezerszer nagyobb GLP-1 szintet érhetünk el, mint csupán az étrendi változtatások révén.