Gyermekként már arról álmodoztak, hogy a konyhák mesterei lesznek, és most egy hatalmas lehetőség kapujában állnak a fiatal séfek.


A lakiteleki Hungarikum Liget Czifray István Éttermének két tehetséges szakácsa, Fekete Balázs és Berényi Tamás, sikeresen bejutott a Magyarország étele verseny döntőjébe. Ez a rangos szakácsverseny, amely nyolc évvel ezelőtt indult, nem csupán a magyar gasztronómia megújítását tűzte ki célul, hanem a hagyományok megőrzését is. A verseny remek alkalmat biztosít a fiatal és tehetséges szakácsok számára, hogy megcsillogtathassák tudásukat és kreativitásukat, ezzel hozzájárulva a magyar konyha jövőjéhez.

Két és fél évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a négycsillagos Hungarikum Hotel superior szálloda étterme, melynek Czifray István nevét viseli. Czifray István a magyar gasztronómia egyik kiemelkedő alakja, akinek nevéhez fűződik a Magyar nemzeti szakácskönyv, az első olyan mű, amely hiteles képet fest a magyar konyha hagyományairól, főzési és étkezési szokásairól, valamint a 19. század elején elterjedt alapanyagokról. E szakácskönyv képezi az alapját a lakiteleki étterem étlapjának is. Az ételek azonban nemcsak a múlt gazdag hagyományait idézik, hanem a 21. századi konyhatechnológiai újításokat és a magas szintű szakmai tudást is tükrözik, hiszen a fiatal tehetségek, Fekete Balázs és Berényi Tamás, akik a közeljövőben szakácsversenyen is megmérettetik magukat, gondoskodnak arról, hogy a kínálat friss és innovatív legyen.

A szakácsverseny egyik fő alapanyaga a bárányhús

A Lakitelek Népfőiskola és a Czifray István Étterem vezetősége szívélyesen támogatja részvételünket a szakácsversenyen. Kiemelik, mennyire lényeges számukra, hogy lehetőséget kapjunk a vendéglátás és a gasztronómia különböző aspektusainak felfedezésére és elsajátítására.

Ezzel a szilárd támogatói háttérrel vágtunk bele a Magyarország étele versenybe. Tamással közösen álmodtuk meg azt a főfogást, amely a versenykiírásban előírt kötelező alapanyagokra épül. A recept titkait a döntő előtt nem oszthatjuk meg, de annyit elárulhatunk, hogy az egyik fő összetevő a bárányhús. Emellett ízesítőként Erős Pistát és pálinkát is be kell vetnünk - részletezte Fekete Balázs.

Tamás megosztotta, hogy a kreatív étel receptje révén sikerült bejutniuk az elődöntőbe, ahol összesen 21 csapat mérette meg magát. Balázzsal együtt a hetedik helyen zárták a fordulót, így biztosították a helyüket a döntőben, amely április 26-27-én kerül megrendezésre Szolnokon.

Gyerekkoruk óta a konyha varázslatos világában álmodoztak, ahol fűszerek és ízek táncoltak a levegőben, és a főzés művészete már fiatalon magával ragadta őket.

A beszélgetés során kiderült, hogy Balázs és Tamás igazán jó párost alkotnak, nemcsak a versenyen, de a hétköznapokban is kiválóan tudnak együtt dolgozni. Mint mondták, egyébként is nagyon jó az étterem csapata, örömmel járnak dolgozni. Valószínűleg ez azért is lehet, mert mindketten kisgyermekkoruk óta szakácsnak készültek.

A fő kóstolója nem volt más, mint a nagypapája.

Balázs 2014-ben fejezte be tanulmányait Kecskeméten, a Széchenyi István Vendéglátóipari Szakiskolában. Ezt követően szakácsként szerzett tapasztalatokat különböző helyszíneken, míg végül a Czirfray István Étteremben állt munkába. Nyitás óta tagja a kezdő csapatnak. Elmondása szerint már gyermekként vonzotta a főzés világa; nagypapájának gyakran készített különféle ételeket, különösen salátákat, amelyeket a nagypapa mindig lelkesen fogyasztott el. Balázs eredetileg a művészeti pályán szeretett volna elindulni, de a sors fintora úgy alakította, hogy a konyha világában találta meg a helyét. E döntése azóta sem bántam meg, hiszen szakácsként is megélheti kreatív énjét. Hiszi, hogy a főzés maga is egyfajta művészet, és ebben a tevékenységben végre rátalált mindarra, amit mindig is keresett.

Related posts