Hargita megye 2027-ben Európa Gasztronómiai Régiójává válik, ami különleges lehetőséget kínál a helyi ízek és kulináris hagyományok bemutatására. Ez az elismerés nemcsak a régió gasztronómiai értékeinek hangsúlyozását jelenti, hanem a helyi közösségek és


A Nemzetközi Gasztronómiai, Kulturális, Művészeti és Turisztikai Intézet (IGCAT) hivatalos határozata szerint 2027-ben Hargita megye büszkén viselheti az Európa Gasztronómiai Régiója címet. Az elismerés átadására egy emlékezetes ünnepség keretében kerül sor 2025. február 6-án, melynek helyszíne szintén Hargita megye lesz. Ez a rangos cím nemcsak a helyi kulináris hagyományok értékét emeli ki, hanem a régió kulturális és turisztikai vonzerejét is fokozza.

Rangos gasztronómiai elismerésben részesült Hargita megye, miután a Nemzetközi Gasztronómiai, Kulturális, Művészeti és Turisztikai Intézet (IGCAT ) hivatalos döntése alapján 2027-ben viselheti az Európa Gasztronómiai Régiója címet (European Region of Gastronomy) - tájékoztatott szerdán délután kiadott közleményében Hargita Megye Tanácsa.

Az IGCAT nemzetközi szakmai zsűrije 2024. október 6. és 11. között Hargita megyébe látogatott, hogy felfedezze a helyi gasztronómiai örökséget, a közösségi kezdeményezéseket és a fenntartható turizmus irányába tett erőfeszítéseket. Dr. Diane Dodd, a szervezet elnöke és a World Region of Gastronomy Award alapítója hangsúlyozta, hogy Hargita megye különleges kulturális kincsei, harmonikus táji adottságai és a helyi közösségek szoros együttműködése példaként szolgálhat a globális közösség számára.

Az IGCAT szívből gratulál ehhez a figyelemre méltó eredményhez. Hargita megye pályázatának kiemelkedő minősége és a zsűri látogatásának mesteri megszervezése igazán elismerésre méltó. A több mint 100, különböző ágazatokból érkező aktív résztvevő jelenléte egyértelműen tükrözi azt a szoros elkötelezettséget és együttműködést, amely lehetővé teszi Hargita gasztronómiájának, hogy a globális elismerés élvonalába kerüljön – áll a zsűri hivatalos levele.

A konzorcium már gőzerővel dolgozik a 2027-es gasztronómiai programok és események megvalósításán. Az első lépésként a 2025. február 20-23. között megrendezésre kerülő Romániai Turisztikai Vásáron a Visit Harghita standjának egyik fő attrakciója egy interaktív látványkonyha lesz, ahol a látogatók megismerkedhetnek a helyi ízekkel és hagyományos ételekkel. A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás (Visit Harghita) 2023-ban indította el ambiciózus pályázatát az Európa Gasztronómiai Régiója cím elnyerésére. A pályázati információk és részletek Hargita megye gasztronómiai törekvéseiről a igcat.org weboldalon érhetők el.

A Hargita megyei konzorcium résztvevői:

Európa Gasztronómiai Régiói (jelöltek és díjazottak), amelyeket az IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) választ ki és irányít, egy különleges célt tűztek ki maguk elé: hozzájárulni polgáraik életminőségének javításához. E cél elérése érdekében hangsúlyozzák a kulturális és gasztronómiai egyediség fontosságát. Ezen túlmenően: - Ösztönzik a helyi közösségeket, hogy felfedezzék és ápolják hagyományaikat, ezzel erősítve a helyi identitást és összetartozást. - Támogatják a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat, amelyek elősegítik a helyi termelők boldogulását és a környezeti fenntarthatóságot. - Népszerűsítik a helyi ételek és italok fogyasztását, hogy a régiók sajátos ízei és különlegességei eljuthassanak a szélesebb közönséghez. - Rendszeresen szerveznek gasztronómiai eseményeket és fesztiválokat, amelyek lehetőséget adnak a helyi termelőknek, hogy bemutassák termékeiket, és a látogatóknak, hogy élvezhessék a helyi kultúra ízeit. - Képzéseket és workshopokat indítanak, amelyek célja a gasztronómiai tudás átadása és a helyi szakácsok képzése, ezáltal erősítve a gasztronómiai innovációt és kreativitást. Ezek az intézkedések nemcsak a gasztronómiai örökség megőrzését szolgálják, hanem hozzájárulnak a helyi gazdaságok fejlődéséhez is, miközben egyedülálló kulturális élményeket kínálnak a látogatóknak.

Az „Európa Gasztronómiai Régiója” címet olyan közösségek érdemlik ki, mint városok, megyék, régiók, szigetek vagy akár országok, akik a fenntartható fejlődés szellemében, közösségi összefogással kiemelt figyelmet fordítanak gasztronómiai örökségük megóvására. Ezek a közösségek elkötelezettek a helyi ételek és italok, valamint mezőgazdasági termékek védelme iránt, és fontosnak tartják kulturális és természeti értékeik megőrzését.

A cím egy rangos elismerést jelent, amely kiemeli és népszerűsíti az adott térség által elért eredményeket, programjait, valamint a közösségi összefogásának erejét, továbbá a jövő kihívásaira adott kreatív válaszait. Fontos megjegyezni, hogy ez az elismerés pénzbeli jutalommal nem jár – olvasható Hargita Megye Tanácsának legfrissebb közleményében.

Related posts