A magyar erdők kincse már javában érlelődik: lenyűgöző látványt nyújt, de légy óvatos, ha gyűjtögetni kezdesz! - Pénzcentrum


Most, hogy a melegebb idő ismét visszatért, a márciusi esők igazi tavaszi virág- és gombaszüretet hoztak a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér erdőiben. A csillagvirágok után most az árvacsalán és salátaboglárka is virágba borult, és megjelentek az avarban az első tavaszi gombák is. Köztük is az egyik legkülönlegesebbek, a piros csészegombák is kidugták a fejüket. Tudtátok, hogy ez a gomba is ehető? De csak óvatosan, mert nem biztos, hogy érdemes leszedni!

A Maros-ártér varázslatos világában a lombhullató fák kora tavasszal még csak rügyeiket bontogatják, így ebben az időszakban jóval több fény áramlik az erdő avarszintjére, mint később, amikor a fák teljes pompájukban zöldellnek. Az erdő mélyén rejtőzködő, apró termetű lágyszárú növények már ilyenkor, a tavasz első napsugarainak érkeztével, bátran előbukkannak. Fejlesztenek szárat, levelet, virágot bontanak, és termést érlelnek, mielőtt a fák lombkoronája árnyékot vetne rájuk, elrejtve őket a számukra létfontosságú fénytől – ezt osztotta meg legfrissebb bejegyzésében a Körös-Maros Nemzeti Park. Ha mostanában erdei kalandra készülünk, érdemes alaposan szemügyre venni, hogy milyen csodák nyílnak már a tavaszi avar között!

A kora tavasz varázslatos időszakában a ligeti csillagvirág, ez a védett szépség, különösen szemet gyönyörködtető látványt nyújt a Maros menti erdők mélyén. Az esős időjárás kedvezett az aljnövényzetnek, így mostanra az erdő alja színekben pompázik. Az árvacsalánok büszkén emelik magasra száraikat, sűrű, virágzó tengert alkotva élénk ciklámenszínű virágaikkal. E csodálatos látványt a salátaboglárkák citromsárga virágai gazdagítják, mintha napfényes foltokat szórtak volna az avar közé. Az erdők peremén a kökényfák is ünneplik a tavasz érkezését, virágba borulva hirdetik az új évszakot, míg a fák rügyei már készen állnak a kibontakozásra. Az avarban pedig feltűntek az első tavaszi gombák, apró csodák, amelyek még inkább felerősítik a természet újjáéledésének varázsát – figyelmeztetett a nemzeti park.

A nyárfaerdők alján különösen felfigyelhetünk a kucsmagombák és a piros csészegombák bámulatos sokaságára. A kucsmagombák, e mesebeli lényegek, az avar alatt bújkálva várják, hogy felfedezzük őket; azonban a legutóbbi csapadékos időszak kedvezett a megjelenésüknek, így a magas tönkök segítségével könnyebben rájuk találhatunk. E téma kapcsán nemrég a HelloVidék is írt egy érdekes cikket. A piros csészegombák sem maradnak el tőlük látványban: élénk, rikító piros színükkel és korong alakú termőtestükkel, melyek akár 10 cm-es átmérőt is elérhetnek, igazi tavaszi csodának számítanak. Bár viszonylag ritkák, ha egyet sikerül felfedeznünk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a közelben több hasonló szépség is bujkál.

A kora tavasz beköszöntével a csészegombák izgalmas világa kezd kibontakozni, és bár a legtöbb faj nem mérgező, gasztronómiai szempontból sokuk inkább mellékes szerepet játszik – mondta Varga Tamás, a szombathelyi gombász. Különösen az osztrák és piros csészegombák emelkednek ki, amelyek ehetőek, de inkább a látványukkal varázsolják el az embert, mintsem az ízvilágukkal. Ezek a vibráló, élénk piros gombák színükkel a Mikulás ünnepi öltözetére emlékeztetnek, és leginkább február végén, márciusban bukkannak fel, amikor a tavasz első jelei megjelennek a hó olvadásával. Ligetes, árnyékos helyeken, korhadó fák ágai között találkozhatunk velük, ahol a természet újjászületése során egy új, színes világ tárul elénk.

Az osztrák és a piros csészegomba megkülönböztetése csupán mikroszkópos vizsgálatok révén valósítható meg, így a természetjárók számára szinte azonosnak tűnnek. Ezek a gombák nehezen tisztíthatók, mivel általában földes szennyeződéseket hordoznak, viszont például egy hagymás tojásban dekoratív elemként igazán jól érvényesülnek. Varga Tamás, a HelloVidék munkatársa hangsúlyozta, hogy bár a csészegombák többsége nem mérgező, élettani vagy kulináris értékük elenyésző. Fogyasztásuk inkább a látvány szempontjából érdekes, mintsem az ízélmény miatt. Meg kell említeni, hogy a piros csészegomba ehető, de ritkasága miatt érdemes óvatosnak lenni vele!

Related posts