A katás büfé működtetése egy igazán izgalmas lehetőség a turizmus világában, különösen, ha a tevékenységhez valamilyen végzettség is kapcsolódik. A katás adózás előnyei lehetővé teszik, hogy a vállalkozás rugalmasan alkalmazkodjon a szezonalitáshoz, miköz
Tisztelt Szakértő! Egy különösen érdekes kérdés merült fel, és szeretném a segítségét kérni. Van egy büféem, amely tavaly egy horgásztó mellett működött, ahol italokat (alkoholosakat is) és rántott húsos szendvicseket árusított, azonban ezeket nem a büfében készítette. Két konkrét kérdésem van ezzel kapcsolatban. Az első: szüksége van-e a büfé üzemeltetőjének vendégtéri szaktechnikusi képesítésre, ha az ügyfelek csak megvásárolják a szendvicset és az italt, de nem fogyasztják el azokat helyben? A 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet említi a kiszolgálást, de mit takar pontosan ez a kifejezés? A rendelet 65. pontja a következőket állítja: „Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása [ide nem értve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) kormányrendelet 28. § b) pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazását].” A követelmények között szerepel a pincér vagy vendégtéri szakember képesítése. A kérdésem az, hogy az ilyen jellegű tevékenységhez valóban szükséges-e a megfelelő szakmai végzettség, ha a termékek helyben nem kerülnek elfogyasztásra? A második kérdésem: van-e kötelezettsége a büfémnek turisztikai hozzájárulást fizetni? Előre is köszönöm a válaszát és a segítségét!