Furcsa, de igaz: a legtöbb vásárló nincs tisztában azzal, ami a fokhagyma mögött rejlik - Agrárszektor.

A NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók most 35%-os kedvezménnyel élhetnek a regisztráció során! Ne hagyd ki ezt a nagyszerű lehetőséget!
A franciaországi Chabrillanban tartotta ülését az Európai Fokhagyma Kapcsolattartó Csoport, ahol a résztvevők aggodalmukat fejezték ki az európai fokhagymaágazat előtt álló kihívásokkal kapcsolatban. A FruitVeB beszámolója szerint a termőterületek folyamatos csökkenésével és a megemelkedett termelési költségekkel kell szembenézniük a termelőknek. A találkozón Spanyolország, Franciaország és Olaszország képviselői elemezték a jelenlegi piaci helyzetet, valamint a következő év kilátásait. Különösen a spanyol termőterület alakulására helyezték a hangsúlyt: míg 2024-ben 22,753 hektárra csökkent a terület a 2023-as 24,889 hektárról, a Spanyol Fokhagyma Tanács optimista becslése szerint 2025-re 5%-os növekedés várható, így a terület várhatóan 23,956 hektárra nő. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ez a növekedés még mindig nem kompenzálja az elmúlt években tapasztalt közel 30%-os csökkenést.
A termelők aggódnak a lila fokhagyma termelésének visszaesése miatt, különösen az olyan régiókban, mint Castilla-La Mancha, ahol ez a fajta hagyományosan domináns volt, ám alacsony hozamai miatt sok termelő kénytelen volt más, termőképesebb fajtákat választani.
A csoport alaposan megvizsgálta az Európai Unió növényegészségügyi intézkedéseinek korlátozó hatásait. A kártevők és kórokozók elleni védekezéshez szükséges bizonyos hatóanyagok betiltása jelentős mértékben megemelte a termelési költségeket, miközben gyengítette az európai fokhagyma versenyképességét a harmadik országokból érkező importtal szemben. A résztvevők kifejezték mély aggodalmukat amiatt, hogy az uniós és a nem uniós termelés növényegészségügyi és környezetvédelmi követelményei között nincs megfelelő kölcsönösség. Ez a helyzet, párosulva a fogyasztók tájékozatlanságával a két piac közötti minőségi és szabályozási eltérésekről, arra kényszeríti az európai termelőket, hogy a gazdasági fenntarthatóság érdekében magasabb árakat szabjanak meg termékeikért.
E kihívások megoldására Julio Bacete, a Spanyol Fokhagyma Tanács elnöke és a kasztíliai mezőgazdasági és élelmiszeripari szövetkezetek alelnöke a spanyol, francia és olasz kutatási együttműködés megerősítését javasolta. Hangsúlyozta az európai fokhagyma genetikai térképének kidolgozását, amely javítaná az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, optimalizálná a víz- és tápanyag-felhasználást, és pozitív hatással lenne a növények egészségére is. Ezek a kezdeményezések erősítenék az ágazat versenyképességét és hozzájárulnának az agráriumban immár elodázhatatlan generációváltásához is.