Lenyűgöző, hogy mennyi mikroműanyag kerül a szervezetünkbe ezzel az itallal - Házipatika
Valószínűleg senki sem tudja elkerülni a filteres tea élvezetét, hiszen szinte mindenki fogyasztja azt időnként. Azonban érdemes tudni, hogy egy-egy csésze tea elfogyasztása során sajnos rengeteg mikroplasztikát is bejuttatunk a szervezetünkbe.
A teafilterekből rengeteg mikroszkopikus és nanoméretű műanyag-részecske jut a teába – figyelmeztetett Facebook-követőinek a Rizikometer, amely az élelmiszeripari trendek és kockázatok elemzésére specializálódott. A Food Safety Magazine cikkére hivatkozva jelezték, hogy ezek a kicsiny műanyagdarabkák képesek beépülni az emberi bélsejtekbe, és a véráram segítségével a szervezet minden részébe eljutnak.
A barcelonai egyetem kutatói több, kereskedelmi forgalomban kapható teafiltert is megvizsgáltak. Tanulmányuk célja ugyanis az volt, hogy megállapítsák, a teakészítés során mekkora a mikroműanyag-szennyezés mértéke. A teszthez háromféle anyagból - nejlon-6-ból, polipropilénből és cellulózból - készült filtereket használtak.
A forró vizes áztatás után a polipropilén filterekből milliliterenként 1,2 milliárd műanyagrészecske került a vízbe, míg a cellulóz alapú anyagokból 135 millió, a nejlon-6 tasakokból pedig "csupán" 8,18 millió részecske oldódott ki - hangsúlyozták a bejegyzésben.
Sajnos a teafilter nem az egyetlen olyan tárgy, amely sok család konyhájában fellelhető, és felelőssé tehető a mikroműanyagok bejutásáért a szervezetbe. Például a műanyagból, mint a polipropilén vagy a polietilén készült vágódeszkák is jelentős mértékben hozzájárulhatnak a mikroműanyag-szennyezéshez. Ahogy azt már egy korábbi cikkünkben említettük, az ételkészítés során egy év alatt akár több mint 100 millió mikroműanyag-részecske is kibocsátható a műanyag vágódeszkákból.